yoga therapie liggen strip om de bovenrug vrij te maken
def 1

Critical Alignment Yoga Therapie

Therapeutische yogalessen gericht op het verminderen van spanning in nek, rug en schouders.

yoga therapie liggen op rol ontspanning onderrug

YOGA THERAPIE LESSEN

Vrijdag — 9:00 – 10:00 uur – Onderrug en heupen
Vrijdag — 10:15 – 11:15 uur – Nek, schouders en bovenrug

Locatie: Nijverheidsstraat 3A+B Hoofddorp

Therapeutische yogalessen gericht op het verminderen van spanning in nek, rug en schouders.

yoga therapie icon
img
yoga therapie aangepaste vooroverbuiging

Critical Alignment Yoga Therapie

Je hebt al langer last van je rug, je nek of schouder. Klachten die je beperken, energie kosten en waar je graag iets aan zou doen. Mischien ben je al bij een fysiotherapeut of andere therapeut geweest maar toch is de klacht nog niet (helemaal) over. Iedere dag voel je pijn, je voelt je ouder dan je bent. Én je wilt dit veranderen.

 

Hoe werkt het?

De critical alignment yogatherapie werkt in een aantal stappen. De eerste stap is ontspannen. Spanning die in de loop der tijd is opgebouwd in het lichaam lossen we met gerichte oefeningen langzaam op.  Door de ontspanning ontstaat ruimte voor bewegen. Mobiliteit die door spanning is verminderd wordt langzaam hersteld.  Met de nieuwe ruimte voor bewegen gaan we werken aan coördinatie. Met gerichte oefeningen werken we aan een houding die recht en ontspannen tegelijk is. De laatste stap is kracht opbouwen. In je nieuwe productieve houding je lichaam versterken zodat  het moeiteloos wordt.

img

Drie elementen van ontspanning

1. Zwaartekracht

Zwaartekracht trekt ons langzaam krom. Als kind waren we nog kaarsrecht maar in de loop der tijd is dit veranderd. Gelukkig kunnen we de zwaartekracht ook inzetten op een positieve manier. Door te liggen op een yogastrip, een yogarol of een ander hulpmiddel geef je druk op stijve spieren. Door de druk gaan de spieren ontspannen. We werken terug naar een rechte rug.

2. Adem

We ademen de hele dag. Toch gebruiken we de adem zelden voor heling of ontspanning. Bij yogatherapie werken we bewust met de ademhaling. Tijdens de oefeningen adem je naar de spanning of weerstand. Je gebruikt je adem om ruimte in je lichaam te ontwikkelen. Zo help je jezelf met ontspannen.

3. Tijd

Het opbouwen van spanning is niet in één dag gebeurd. De weg terug naar ontspanning gaat gelukkig een stuk sneller. Bij Critical Alignment Therapie gebruiken we de tijd om te verdiepen. We doen de oefeningen lang (5 tot 10 minuten) om ontspanning te brengen naar dieper gelegen spierlagen.

Intake

Hoewel niet noodzakelijk adviseren we dat je voor dat je meedoet met de therapie eerst een intake doet. De intake heeft tot doel kennis te maken, een beeld te krijgen van de klachten en te kijken of deze therapie voor je zou kunnen werken. Een intake plannen kan met het formulier onderaan deze pagina, of door te mailen of bellen met Tom Hendriks.

De intake bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een gesprek over je klachten. Deel twee bestaat uit een aantal lichamelijke testjes om te kijken hoe je lichaam beweegt. Deel drie is een advies over hoe verder te gaan. De intake duurt meestal 45 minuten.

Na de intake kom je iedere week een therapie-les volgen. We adviseren om dit in ieder geval 10 weken lang te doen zodat je kan ervaren wat de therapie voor je doet. Na 10 weken houden we een korte evaluatie om te kijken wat het resultaat tot zover is en of het zinvol is om verder te gaan.

De kosten van een intake bedragen 35 Euro.

uitleg wervelkolom intake yoga therapie

Vragen

Waarop is de yoga therapie gebaseerd?

Critical Alignment Yoga Therapie is ontwikkeld door de Amsterdamse yogaleraar Gert van Leeuwen. In zijn boek Critical Alignment Yoga beschrijft hij hoe je yoga kan gebruiken om meer moeiteloosheid in je lichaam te brengen. Hoe yoga je lichter en vrijer kan maken. Critical Alignment Yoga is de therapeutische toepassing van een deel van de Critical Alignment oefeningen.

Waarom eerst een intake?

Voor je Yoga Therapie gaat doen kan je ervoor kiezen om eerst een intake te doen. De intake kan je helpen om in kaart te brengen hoe spanning in je lichaam gerelateerd is aan je klachten. Doel van de intake is om de klacht helder te krijgen, te onderzoeken wat de therapie voor je kan betekenen en om te kijken of er contra-indicaties zijn waardoor deze therapievorm misschien niet geschikt is.
 

Hoe lang duurt de therapie?

Het valt niet goed vooraf te voorspellen hoe lang de therapie gaat duren. Binnen de eerste tien lessen na de intake zal duidelijk zijn of de therapie een goede oplossing voor de klachten is.

Waarom oefenenen in een groep?

Iedereen heeft zijn eigen klacht en eigen proces. Toch blijkt het heel goed te werken om in een groep te oefenen. Bij individuele lessen zouden de kosten per les veel hoger uitvallen.

Kan ik thuis oefenen?

Ja natuurlijk en dat raden we ook aan. Als je een aantal lessen hebt gevolgd en bekend bent met de basisoefeningen dan kan je een stripje en of matje aanschaffen om thuis te oefenen. Voor deelnemers aan de therapielessen zijn er online video’s beschikbaar van de belangrijkste oefeningen.

Wordt de therapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Op dit moment word critical alignment therapie niet vergoed door zorgverzekeraars. Sommige werkgevers vergoeden yogalessen wel. Indien wenselijk kan hiervoor een factuur worden verschaft op naam van de werkgever.

Ben je geregistreerd therapeut?

Tom Hendriks is als level 4 Critical Alignment Therapeut geregistreerd. Deze registratie is te vinden op de website van Critical Alignment Yoga.

Verschillen tussen de lessen

Intake plannen

Intake plannen

Intake plannen

Dit formulier kan je gebruiken om een intake aan te vragen. We nemen contact met je op om de afspraak definitief te maken. De kosten van een intake bedragen 35 Euro.

Welke dag komt je het beste uit voor een intake?