MELT-Method Lessen in Hoofddorp

ARCH

PILATES MELT LESSEN

Ontspan je bindweefsels en verminder pijn en stijfheid

Donderdag — 9:00 – 10:00

 

 

Pilates mat icon

Melt Method

Door het hele lichaam zitten bindweefsels. Veel zenuwen lopen door deze bindweefsels. Als het bindweefsel gezond is zijn de zenuwen dat meestal ook. De signalen van en naar je hersenen gaan soepel en snel door je lichaam. Bij veroudering van het bindweefsel en vermindering van de elasticiteit worden je zenuwen trager. Dit merk je aan de snelheid van je reacties.

Met de Melt les werk je aan het weer soepel maken van de bindweefsels en daarmee aan je zenuwen. De Melt Methode werkt indirect. Je oefent met balletjes of rollers in je handen of voeten om bijvoorbeeld je nek en schouders los te maken. De Melt les is heel toegankelijk, als je naar de studio kan komen, dan kan je meedoen. 

De Melt les kan helpen chronische pijn op te lossen, stress en spanning te verminderen, beter te slapen en de houding te verbeteren

Melt Method oefening met bal

Wat doe je in een MELT les

Een typische MELT les begint met een korte warming-up om je lichaam voor te bereiden op de oefeningen die komen gaan. Vervolgens ga je aan de slag met de MELT balletjes, die je gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde delen van je lichaam, met name de handen en de voeten. Dit kan helpen bij het verminderen van spanning en pijn in gebieden zoals de nek, schouders, rug en heupen.

Naast het werken met de ballen, worden er ook verschillende stretches en bewegingen uitgevoerd om de mobiliteit en stabiliteit van het lichaam te verbeteren. De focus ligt hierbij vooral op het versterken van de kernspieren, die essentieel zijn voor een goede houding en balans.

 

Wat is Fascia?

​Fascia is een belangrijk onderdeel van ons lichaam dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een netwerk van bindweefsel dat zich door het hele lichaam verspreidt en alle delen van ons lichaam met elkaar verbindt. Fascia omhult onze spieren, botten, organen en zelfs onze bloedvaten en zenuwen.

Fascia heeft vele functies in het lichaam. Het biedt structurele ondersteuning, stabiliteit en bescherming voor onze organen en weefsels. Het helpt ook bij de beweging van ons lichaam doordat het als een soort glijmiddel fungeert tussen verschillende weefsels.

Een gezonde fascia is flexibel en elastisch, waardoor het gemakkelijk kan bewegen en zich aanpassen aan de stress die op ons lichaam wordt uitgeoefend. Echter, wanneer fascia stijf of verkrampt raakt, kan dit leiden tot pijnlijke spanning in het lichaam.

Het masseren van de fascia kan helpen om deze spanning te verminderen. Dit kan worden bereikt door middel van technieken zoals de Melt Method die gericht zijn op het losmaken en hydrateren van de fascia.

Omdat fascia zo’n belangrijke rol speelt in ons algehele welzijn, is het essentieel om er zorg voor te dragen. Regelmatige massage-technieken kunnen helpen om de fascia gezond te houden en zo bijdragen aan een betere mobiliteit, minder pijnklachten en verbeterde algehele gezondheid.

Melt Method oefening met de voet en bal om fascia te ontspannen

Gezondheidsvoordelen van de MELT-methode

Wat kan de MELT-Method voor uw gezondheid betekenen?

Vermindering chronische pjin

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de MELT-methode is dat het kan helpen bij het verminderen van chronische pijn. De techniek richt zich op het hydrateren en verzachten van het bindweefsel in het lichaam, wat vaak uitgedroogd en stijf wordt door gebrek aan beweging en veroudering. Door deze weefsels opnieuw te hydrateren, kunnen spanning en druk op zenuwen en gewrichten worden verminderd, waardoor pijnklachten afnemen.

Meer flexibiliteit

Een ander belangrijk voordeel van de MELT-methode is dat het de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam kan verbeteren. Door het hydrateren en verzachten van het bindweefsel, kunnen spieren en gewrichten soepeler bewegen en beter functioneren. Dit kan leiden tot een verbetering in de algehele mobiliteit en flexibiliteit, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden uitgevoerd.

Verlichten van spanning en stress

Een derde gezondheidsvoordeel van de MELT-methode is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Door de techniek te beoefenen, kunnen we ons lichaam ontspannen en ons zenuwstelsel kalmeren. Dit kan leiden tot een vermindering van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, waardoor we ons rustiger en meer ontspannen voelen.

Verbetering houding

Een ander voordeel van de MELT-methode is dat het kan helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding en bewegingspatronen. Door oefeningen kunnen we ons bewust worden van onze houding en hoe we bewegen. Dit bewustzijn kan leiden tot een verbeterde uitlijning van ons lichaam en een beter begrip van hoe we ons lichaam op een gezonde manier kunnen gebruiken.

Beter slapen

Door de zachte manipulatie van het bindweefsel en het hydrateren van de fascia, kan de MELT-methode helpen bij het verlichten van chronische pijn die vaak gepaard gaat met slaapproblemen. Bovendien kan het regelmatig beoefenen van de MELT-methode helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam, waardoor we ons meer ontspannen voelen en gemakkelijker in slaap kunnen vallen. Door deze effecten te combineren, kan de MELT-methode bijdragen aan een betere kwaliteit van slaap, wat op zijn beurt leidt tot een verbeterde gezondheid en welzijn.

Als u last heeft van chronische pijn, kan het beoefenen van de MELT-methode onder begeleiding van een getrainde professional een effectieve manier zijn om uw symptomen te verlichten en uw algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Bij Faraja zijn alle MELT instructeurs gecertificeerd.

Verschillen tussen de Pilates lessen

LIEF VOOR JE LIJF

Rustige Pilates les voor iedereen die extra lief voor zijn lichaam wil zijn.

 • Voor iedereen toegankelijk
 • Gericht op herstel van blessures en klachten
 • Grote variëteit in oefeningen
Lief voor je lijf icon

PILATES MAT

Actieve Pilates lessen

 • Actieve lessen
 • Gericht op opbouw van kracht en flexibiliteit
 • Minimale mate van fitheid vereist
 • Grote variëteit in oefeningen
Pilates mat icon

PILATES MELT

In de Pilates Melt les oefen je in het ontspannen van de bindweefsels.

 • Les volgens de MELT® methode
 • Melt oefeningen afgewisseld met Pilates oefeningen
 • Stimuleer het genezend vermogen van je bindweefsels
 • Verminder pijn en stijfheid
 • Vergroot je lenigheid
Melt icon