Felt Sense: in verbinding met je lichaam komen

Blog post door Tom Hendriks
ARCH

31 mei 2023

Felt Sense

Als yogaleraar probeer ik altijd te blijven leren. Er zijn veel manieren om yoga te beoefenen en er is zoveel interessants in de wereld buiten yoga dat een toepassing heeft in de beoefening van yoga. Wat mij op dit moment erg interesseert is het principe van Felt Sense. Ik probeer dit steeds beter te begrijpen en begin het, zij het op beperkte schaal, steeds meer toe te passen in mijn lessen.

In onze hectische wereld vol afleidingen en externe prikkels is het gemakkelijk om het contact met onze eigen innerlijke wijsheid te verliezen. We raken vaak verstrikt in ons denken en verliezen het vermogen om naar ons lichaam en onze intuïtie te luisteren. Felt Sense is een methode die kan helpen om weer in verbinding te komen met onze innerlijke wereld.

In deze blog post gaan we dieper in op de betekenis van Felt Sense volgens de theorie van Peter Levine, zoals beschreven in zijn boek “De tijger ontwaakt“. We zullen ook ontdekken hoe het gebruik van Felt Sense bij de beoefening van yoga kan helpen om weer meer in verbinding te komen met het eigen lichaam. Ik zal een voorbeeld geven van een Felt Sense oefening

Wat is Felt Sense?

Felt Sense, of gevoelssensatie, is een concept dat werd geïntroduceerd door Peter Levine in zijn boek “De tijger ontwaakt”. Levine is een pionier op het gebied van traumatherapie en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de manier waarop het lichaam trauma vasthoudt en verwerkt. Volgens Levine is Felt Sense de subtiele gewaarwording van fysieke sensaties in het lichaam die in verbinding staan met onze emoties en ervaringen.

Felt Sense is meer dan alleen het voelen van oppervlakkige lichamelijke sensaties; het gaat dieper en omvat ook de energetische en emotionele dimensies van onze ervaringen. Het is als het ware de taal van ons lichaam, waarmee het probeert ons belangrijke boodschappen en inzichten te geven.

Felt Sense en Yoga

In de yogalessen is er altijd het streven naar een eenheid tussen lichaam en geest. Je oefent je lichaam niet alleen in bewegingen maar ontwikkeld gelijk een gevoel van verbinding met je lichaam. Hier ligt ook de link tussen Felt Sense en yoga. Beide moedigen ons aan om onze aandacht naar binnen te richten en te luisteren naar de subtiele signalen die ons lichaam ons geeft.

In yoga nodigen we onszelf uit om in het moment aanwezig te zijn, onze ademhaling te observeren en te voelen hoe onze lichaamshoudingen (asana’s) en bewegingen aanvoelen. Dit proces van bewuste waarneming en gewaarwording brengt ons dichter bij onze Felt Sense. Door het cultiveren van lichaamsbewustzijn in de yogabeoefening, kunnen we ons meer openstellen voor onze innerlijke wijsheid en intuïtie.

Hoe pas ik Felt Sense toe in de yogalessen?

Sinds enige tijd experimenteer ik met Felt Sense in de yogalessen.

Je kan Felt Sense op ieder moment in de les toepassen. Zelf heb ik de voorkeur voor het begin of einde van de les. Als je de les begint met het bewust ervaren van de Felt Sense bouw je een verbinding op die je een les lang mee kan nemen. Na een eerste oefening om verbinding te maken met de Felt Sense worden de deelnemers gedurende de rest van de les aangemoedigd om tijdens de oefeningen bewust te ademen en  hun aandacht te richten op de fysieke sensaties in hun lichaam en te observeren hoe deze veranderen terwijl ze de yoga houdingen uitvoeren. De deelnemers worden aangemoedigd om te vertragen, te voelen en te luisteren naar de subtiele signalen die hun lichaam hen geeft.

Het andere moment om te werken aan Felt Sense is tijdens de eindontspanning. De deelnemers zijn dan al meer geland in hun lichaam doordat ze de hele les yoga hebben gedaan. Felt Sense kan dan een verdieping geven in het ontspannen en in het lichaamsbewustzijn.

Cover: de Tijger Ontwaakt

Felt Sense als reis door het lichaam – oefening

Ik adviseer om deze oefening liggend in een ontspannende houding te doen. Als deelnemer voel je dat je ligt. Je richt je aandacht op je adem en laat deze vertragen. Dit doen we om meer rust in het lichaam te brengen. Na een paar minuten liggen en rustig ademen vraag ik de deelnemers om bewust hun lichaam te voelen. Het voelen richt zich niet op emoties zoals vreugde, verdriet en boosheid maar op pure lichamelijke sensaties. Als je met een open aandacht het lichaam voelt dan is er vaak een deel van het lichaam dat om aandacht vraagt. Je voelt op deze plek meer sensaties dan elders. Als er een pijnlijke plek in het lichaam is zal de aandacht vaak naar deze plek gaan dit kan de deelnemer gewoon laten gebeuren zolang het niet te intens wordt.

De sensaties die je kan voelen zijn heel divers:

  • Spanning of ontspanning
  • Tintelingen
  • Warmte of kou
  • Verstrakking of juist zachtheid
  • Prikkels of kriebels
  • Pijn
  • Misselijkheid
  • etc.

Ik vraag de deelnemers heel bewust de fysieke sensaties waar te nemen. Het is waarnemen zonder oordeel of zonder duiding. Het oordeel van de deelnemer over zijn eigen sensaties zit het bewust ervaren van deze sensaties mogelijk in de weg. “Ik vind dit gevoel niet prettig” is een oordeel waardoor de deelnemer zijn aandacht wellicht verplaatst naar iets anders. Terwijl we juist proberen heel bewust te zijn en te luisteren naar het lichaam. Op het moment dat je gaat duiden wat je voelt loop je het risico dat je vastloopt in je eigen redeneringen. De gedachte “Ik voel spanning in mijn schouders omdat het druk is op mijn werk” helpt niet omdat de aandacht dan verplaatst naar het mogelijke probleem, druk op het werk, en de verbinding met het lichaam verminderd.

Na een poosje de aandacht op een plek te hebben gehad is de kans groot dan een ander deel van het lichaam zich aandient. De aandacht kan dan verplaatsen naar dat nieuwe deel van het lichaam tot zich weer een ander deel van het lichaam aandient. Zo kan de deelnemer een reis door het lichaam maken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een body scan waarbij de docent een deelnemer methodisch het hele lichaam laat ervaren is het lichaam leidend. Het lichaam laat voelen waarvan het vindt dat het gevoeld moet worden.

Na een minuut of tien rond ik de oefening af door de deelnemer te vragen weer wat dieper te ademen en rustig weer in beweging te komen.

Tijger

Waarom zou je Felt Sense beoefenen?

Net als het beoefenen van Yoga heeft het beoefenen van Felt Sense een positieve invloed op je algehele welzijn.

Verbinding tussen lichaam en geest: Felt Sense stelt je in staat om je lichaam bewuster te ervaren. Door aandacht te schenken aan je lichamelijke gewaarwordingen, word je je bewuster van de subtiele signalen en boodschappen die je lichaam je stuurt. Deze bewustwording kan je helpen om je emoties, behoeften en ervaringen beter te begrijpen en erop te reageren.

Emotionele regulatie: Felt Sense kan je helpen om je emoties meer te reguleren. Door af te stemmen op de fysieke sensaties die gepaard gaan met je emoties, krijg je inzicht in hoe je lichaam reageert op verschillende emotionele toestanden. Hierdoor kan je bewuster met je emoties omgaan en ze beter verwerken. Dit bevorderd je emotionele welzijn en veerkracht.

Intuïtie en innerlijke wijsheid: Felt Sense staat nauw in verband met intuïtie en innerlijke wijsheid. Door je vermogen te ontwikkelen om te luisteren naar en te vertrouwen op je lichamelijke gewaarwordingen, raak je verbonden met een dieper weten dat verder reikt dan rationeel denken. Je Felt Sense kan waardevolle begeleiding en inzichten bieden, waardoor je keuzes en beslissingen kunt maken die in lijn zijn met je authentieke zelf.

Stressvermindering en ontspanning: Het aandacht besteden aan je Felt Sense kan helpen om stress te verminderen en meer te ontspannen. Door gericht je lichamelijke gewaarwordingen te ervaren  word je je meer bewust van gebieden van spanning of ongemak. Deze verhoogde bewustwording stelt je in staat om bewust spanning los te laten en die gebieden te ontspannen. Je ontspant meer.

Verbeterd zelfbewustzijn en zelfzorg: Felt Sense cultiveert zelfbewustzijn door je uit te nodigen om aanwezig te zijn bij jezelf en je ervaringen. Dit vergrote zelfbewustzijn stelt je in staat om je behoeften effectiever te herkennen en erop te reageren. Door je Felt Sense te eren, kun je zelfzorg beoefenen, gezonde grenzen stellen en keuzes maken die je algehele welzijn ondersteunen.

Kortom, het beoefenen van Felt Sense kan je helpen om de verbinding tussen lichaam en geest te verdiepen, emoties te reguleren, toegang te krijgen tot je intuïtie, stress te verminderen en zelfbewustzijn te vergroten. Het biedt een pad naar een groter zelfbegrip, zelfcompassie en het vermogen om het leven te navigeren vanuit authenticiteit en innerlijke wijsheid.

Ontdek Felt Sense en Yoga bij Faraja Yoga

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van Felt Sense en yoga, nodigen we je uit om een Critical Alignment yogales bij Faraja Yoga in Hoofddorp bij te volgen. Ik zal je begeleiden bij het ontwikkelen van meer lichaamsbewustzijn en het luisteren naar je Felt Sense tijdens de yogabeoefening.